Skip to Content
Nuorten vinkkikellari
Tarinoita tenaville ja teineille

Vinkkilista lapsille ja nuorille talvisessa tarjottimessa

Nuorten sarjakirjoja
Kirjavinkkejä lapsille

Kuva- ja satukirjoja

Tieto- ja harrastekirjoja nuorimmille

Jurvan vinkkilista

Lukemista perheen pienimmille

Katseltavaa ja luettavaa talven ratoksi!

Uusi vinkkilista
Kirjavinkkejä lapsille

  Kaiken maailman eläinsadut
 Tämän värikkään satukirjan sivuilla seikkailevat mm. hullu          riikinkukko,  puhelias kilpikonna ja kaikkien tuntema ruma  ankanpoikanen. Kirja sisältää kansansatuja, rakastettuja klassikoita ja myös nykypäivän satuja, kaikki eläinmaailmasta. Mukana on paljon iltasaduiksi sopivan mittaisia tarinoita eri puolelta maailmaa. Toimittanut Katriina Kauppila ja kuvittanut Matti Pikkujämsä.

Anholt, Catherine: Ystävät ympäri maailman
Kuvakirja, jonka tarinassa kierretään maailmaa ja etsitään ystävää. Samalla päästään näkemään monissa eri maissa asuvia lapsia, ja tutustutaan heidän elämäänsä. Me ihmiset elämme erilaisissa ympäristöissä. Miten Brasiliassa asutaan ja mitä he harrastavat? Minkälaisia eläimiä Keniassa on? Tämä selviää matkan aikana, ja myös se löytyykö matkalta ystävää.

Chapman, Jane: Tämä hunaja on minun!
Miten käykään kun metsän hirmuisimmalla karhulla on purkillinen hunajaa, ja sen aikomus on syödä kaikki itse? Myyrä, hiiri ja pupuveljekset haluaisivat myös maistaa tuota makeaa herkkua. Onnistuvatko he toteuttamaan suunnitelmansa ja mihin seikkailuihin he joutuvatkaan? Hellyttävä kuvitus tempaa pienet lukijat mukaansa tarinaan ja sen yllättävään loppuun.

 Fuge, Charles: Nyt lasketaan!
Tämän kuvakirjan avulla laskemaan opettelu sujuu mukavasti , yhdestä kahteenkymmeneen saakka. Laskemaan opettelussa pientä lukijaa auttavat hauskat eläinhahmot. Yksi mäyrä, kaksi valasta, ja siitä laskeminen jatkuu uusien eläinten parissa. Numero kymmenen kohdalla räpistelee kovin erikoinen otus. Mikä eläin onkaan numero 20? Tämä kirja on mukava aloittaa alusta uudestaan!


Disney: Täyttä taikaa

Tarinakokoelma sisältää kolme eri tarinaa: Velhon oppipoika ,Helinän oma seikkailu sekä Pete ja lohikäärme. Velhon apulaisena touhailee Mikki Hiiri, joka taikoo luudat tekemään töitä. Helinä-keijun mukana saadaan nähdä, kuinka hän opettaa merirosvoa lentämään. Kapteeni Koukkukin tarinassa nähdään. Kolmas tarina kertoo Petestä, joka toivoo itselleen ystävää. Hän saa ystäväkseen Elliot- lohikäärmeen, joka aiheuttaa välillä jo ikävyyksiäkin. Peten seikkailussa Elliot-lohikäärmeen kanssa on jännittäviä käänteitä loppuun saakka. Kirja on kokonaisuudessaan nimensä veroinen: täyttä taikaa joka tarinassa. Ikäsuositus 3+.

Peyo: Smurffien pikkuväkeä: kaksi smurffitarinaa
Smurffit ovat pieniä sinisiä otuksia. Ne asuvat Smurffikylässä ja puhuvat smurffia! Värikkäät sarjakuvaklassikot ilahduttavat niin pienempiä kuin isompiakin lukijoita .Ensimmäisessä tarinassa seikkailevat Pikkusmurffit. Tarinasta selviää miten he yllättäen ja oudosti siihen ilmaantuvat. Myös Velho vilahtaa sarjakuvan sivuilla. Toinen tarina alkaa siitä, kun Käteväsmurffi eräänä yönä rakentaa Robottismurffin. Kuinkahan siitä selvitään? Nämä tarinat luettuasi sinäkin saatat osata smurffata!

Irwin, Kate: Anssin pakoretki
Kirja kertoo Anssi- paviaanista, joka on kyllästynyt olemaan paviaani! Se toivoisi voivansa asua ihmisten kanssa. Anssi alkaa suunnittella pakoretkeä ihmisten luo. Miten retkellä käy ja mitä Anssi oivaltaa? Kirja kertoo ystävyydestä ja sen tärkeydestä. Anssin pakoretki kuuluu Sininen banaani-kirjasarjaan, joka on tarkoitettu juuri lukemaan oppineille. Kirjasarja on helppolukuinen.

Kanto Anneli: Älytön äyriäinen ja muita eläinriimejä
Tämän runokirjan mukana pääset tutustumaan limerikkeihin. Limerikki on viisisäkeinen riimiruno. Runoissa seikkailevat mm.Coloradon kuoriainen ja kaksi oravaa Oravaisissa. Kirjasta löytyy ohje, miten voit itsekin innostuttuasi sommitella limerikkejä. Tutustumisen arvoisen kirjan on kuvittanut Kaisa Rekinen.

Easton, Tom: Pyöräpeli
Masa Mustekala löytää jotain ihmeellistä. Sehän on polkupyörä! Neuvokas Nelikko eli Masa ystävineen päättää kokeilla ajaa sillä. Se onkin vaarallista touhua. Olisi syytä keksiä, miten sitä voisi käyttää turvallisemmin. Pyöräpeli on tavutettu  kirja, joka kuuluu Kirja käteen- kirjasarjaan. Se on tarkoitettu aloitteleville lukijoille.

Tieto- ja harrastekirjoja nuorimmille

Jones, Rob Lloyd: Kurkista avaruuteen
Luukkukirjan muodossa oleva tietopaketti avaruudesta on mukaansatempaavaa luettavaa ja tutustumisen arvoinen. Kuinka suuri kuu on?
Miten tähdet syntyvät? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löytyy selkeät vastaukset tästä yli 70 avattavaa luukkua sisältävästä kirjasta. Monimutkaisetkin avaruuteen liittyvät asiat on kerrottu hyvin selkeällä tavalla. Matka tähtiin voi alkaa!

Titta Kuisma – Laila Nevakivi: Lapsen oma luontoretki: Seikkailuja mökkimaisemissa
Asta-tyttö ja Joonas-serkku seikkailevat kesäisissä maisemissa tämän kirjan luontoaihei-sissa tarinoissa. Tarinoiden lomassa on tieto-osioita, jotka hyvän kuvituksen kanssa tekevät kirjasta monipuolisen. Voit tutustua laululintuihin, pulleisiin sammakoihin ja vikkeliin kaloihin. Kiinnostavia ovat myös kasvimaan herkut, makoisat luonnon marjat ja herkulliset sienet. Tarinoiden myötä tutustut Tonttu- Hermanniin ja Peke- pässiin, sekä muihin jännittäviltä tuntuviin asioihin.

Kallioniemi, Tuula: Eka englanti
Reuhurinteen Pikkiksen ja Tötterön seurassa englannin kielen oppiminen on helppoa ja hauskaa. Voit opetella numeroita, eläimiä tai vaikkapa sitä, kuinka ostetaan jäätelöä. Miten sanotaan kilpikonna englanniksi? Millainen olet, jos äiti sanoo sinulle: ”You are brave.” Nämä ja paljon muita perusasioita oppimalla olet jo melkoinen taituri. Kirja sopii yli 7 vuotiaille.

Lahtinen, Mysi: Hei me kokataan!
Kunnon kotiruokaa on mukava syödä ja vielä paremmalta se maistuu, kun itse pääsee
kokkaamaan. Tämän kirjan ohjeilla aloittelijakin onnistuu. Löydät reseptejä moneen makuun, jauhelihakastikkeesta lohiperhosiin ja juustosalaatista uuniomenoihin. Kirjassa neuvotaan myös raaka-aineiden käsittely, kypsentäminen ja tarjoilu. Näiden vinkkien avulla sinustakin taitaa tulla mestarikokki.

Espinassous, Louis: Rakennetaan maja!
Vain mielikuvitus on rajana, kun rakennetaan majaa. Rakennettaisiinko lähimetsikköön vai pihanurmikolle? Puu olisi tosi hieno paikka ikiomalle majalle. Mitä materiaaleja käytettäisiin ja mistä niitä etsittäisiin? Rakennetaan maja kirjassa esitellään 24 erilaista majamallia, joista voi valita mieleisensä. Vinkkien avulla osaat pystyttää muun muassa laavun, kupolimajan tai elävän majan, jonka seinät ja katto viheriöivät koko pitkän kesän. Työvälineet, materiaalit ja solmutekniikat löytyvät pienen rakentajan avuksi. Ja tietysti vanhemmat auttavat mielellään.

Hietamies, Leena: Maailman ympäri: Puuhaa ja askartelua
Tutustu eri maanosiin ja kulttuureihin tämän kirjan puuhien avulla, leikkien ja askarrellen. Kirja sisältää tietoa erilaisista maailman paikoista ja on tarkoitettu leikki-ikäisille ja pienille koululaisille. Tiedon lisäksi kirjasta löytyy aiheeseen liittyviä askarteluohjeita ja leikkivink-kejä. Käväise vaikkapa Australiassa ja kokeile kenguruhyppelyä. Tutustu kaukaiseen Kiinaan ja askartele upea lohikäärme.

Winters, Pierre: Minä päästä varpaisiin
”Tahtoo tietää” on tietokirjojen sarja yli 3-vuotiaille lapsille. Tässä kirjassa tutustutaan ihmi-sen kehoon ja sen eri osiin. Mihin tarvitaan nenää, suuta ja silmiä? Mitä niillä voi tehdä? Mitä mielenkiintoista piiloutuu kehon sisälle? Näitä asioita lapset mielellään haluavat tietää. Lukemisen jälkeen voi testata pienen tietovisan avulla mitä tänään tulikaan opittua.

 

Malila, Sami: Muumit merellä: Äyskärillinen veneilyn alkeita
Lähde muumien mukaan merelle, oppimaan vesillä tarvittavia tietoja ja taitoja. Muumit opastavat veneilyn aakkosia, veneiden tärkeitä varusteita, väylä- ja merimerkkejä. Entäs ilmansuunnat? Ne vasta tärkeitä onkin merellä tietää.

Hiiohoi, meritytöt ja meripojat.
Tämä kannattaa lukea ennen merille lähtöä.

Jansson, Hasse: Lähdetään kalaan!
Entisinä aikoina kalastus oli jokapäiväistä puuhaa. Kalastettiin, että saataisiin ruokaa pöytään. Nykypäivänä kalastetaan hauskuuden ja jännityksen vuoksi. Lähdetään kalaan on aloittelevalle kalastajalle soveltuva tietopaketti. Kirjasta löydät tietoa varusteiden valinnasta aina ruuaksi valmistamiseen asti. Onginta, uistinkalastus ja perhokalastus tulevat tutuiksi. Lisäksi esitellään selkein kuvin suomalaisia kalalajeja ja hieman oudompiakin lajeja. Maltti on valttia kalareissulla, ettei mene siimat sekaisin!

Jurvan kirjasto/Heli

By: merja+
Articles: Create article
Tenavien ja teinien linkkilista