Skip to Content
Vinkkikellari
Nuorten sarjakirjoja

Eläinaiheisia:

Jalo Marvi ja Mervi: Jesse-sarja (Koiratytöt)Jesse

Koiratytöt-sarja kertoo Jesse-koirasta, jonka tarina alkoi  JESSE LÖYTÖKOIRA-kirjasta, joka ilmestyi vuonna 2004. Uusia kirjoja ilmestyy kaksi vuodessa, toinen keväällä, toinen syksyllä. Sarjan päähenkilöt ovat Turussa Kaskenkadulla asuvat ystävykset Jenna Syvälahti ja Hannele Sulander, koirafaneja molemmat. Jennalla on oma kultainennoutaja Ashford Beloved Jesse, ja Hanski hoitaa maltankoiraa nimeltä Cici-Charlotta van Graafland, jonka omistaa samassa rapussa asuva televisiotoimittaja Regina Tallberg. Jenna ja Hannele eivät ole kaikkitietäviä koiraeksperttejä, vaan ihan tavallisia koiriin hurahtaneita tyttöjä, jotka eivät osaa läheskään kaikkia koira-asioita. He kuitenkin rakastavat koiria ja haluavat oppia niistä lisää. Seuraava osa, Jesse vauhtikoira, ilmestyy syksyllä 2014.

Jalo Marvi ja Mervi ovat myös kirjoittaneet yhdessä ja erikseen useita hevosaiheisia sarjoja mm. Nea-sarja ja Nummelan ponitalli.

 

Rapley Belinda: PonietsivätPonietsivät

Uusi sarja jossa tyttöporukassa seikkaillaan kavionkopseen säestyksellä!
Vauhdikkaat salapoliisitarinat aitojen tallityttöjen maailmasta on parasta ajanvietettä hevostelun jälkeen! Sarjassa ilmestynyt kolme osaa.

 

 

Muista myös nämä:

Brezina Thomas: Seitsemän tassua ja Penny

Hagmar Pia: Klara

Romppainen Päivi: Vilman koiraklubi

Seppälä Anne: Koirakaverit

 

 

Urheilua

Kanto Anneli: Futistyttöfutistyttö

Oona on 11-vuotias Kiinasta Suomeen adoptoitu tyttö, jonka elämään mahtuu monenlaisia iloja ja suruja. Tulikärpäset on tyttöjen jalkapallojoukkue, jossa jalkapalloon suhtaudutaan iloisesti ja intohimoisesti. Koulussa ei ole aina yhtä mukavaa kuin pelikentällä: luokkakaverit Saija ja Janica kiusaavat Oonaa jatkuvasti. Kotona ei ole aina sen helpompaa, sen tietävät kaikki joilla on seurusteleva isoveli, joka syö viimeiset herkut kaapista. Oona melkein toivoo, että tyylittömän ja hupsun äidin sijaan olisi tullut adoptoiduksi Angelina Jolien ja Brad Pittin perheeseen. Ainakaan silloin ei tarvisi miettiä voiko saada uusia futisvarusteita vai pitääkö rahat laittaa vanhan rakkaan Hippu-koiran leikkaukseen. Onneksi kuitenkin Oonan elämässä on paljon kivojakin juttuja. Ja Oona on aika sitkeä sissi, joka ei vähästä lannistu. Kirjassa kerrotaan aidosti ja elävästi siitä, millaista on kun ei ole enää lapsi, mutta ei vielä oikein teinikään

 

Nordström Gunnar: Kiekkotähtikiekkotähti

Adam Wallgren on lupaava 19-vuotias jääkiekkomaalivahti Ruotsista, joka on kyvyillään ja järkähtämättömällä itsetunnollaan luovinut tiensä aina Yhdysvaltoihin ja NHL-liiga-joukkueeseen saakka. Seattle Wonders on vasta aloittelija alallaan, mutta on jo edennyt pelaamaan Stanley Cup -paikasta. Otteluiden välillä Adam viettää aikaa joukkuetovereidensa Miken ja Lancen kanssa. He käyvät syömässä ja joskus juhlimassakin oikein hyvin menneen pelin jälkeen. Mutta Adam tarvitsee myös aikaa olla itsekseen. Se on hänelle välttämätöntä peleissä onnistumisenkin takia. Ja onhan Adamilla salaperäinen pieni musta kirjanen, jota hän ahkerasti lehteilee… Gunnar Nordström on työskennellyt pitkään NHL-asiantuntijana ruotsalaisille tiedotusvälineille. Taustastaan johtuen tarinoihin on saatu todenmukaisuutta sortumatta turhaan ammattitermeillä kikkailuun saati selostusmaiseen raportointiin. Tarinat tempaavat mukaansa ja ovat helposti luettavia ja joihin voi samaistua muutkin kuin urheilutähdiksi haluavat. Sarjassa on ilmestynyt 23 osaa.

 

Pehkonen Kirsi: Aloituskiekko, Punaviiva, Vieraskentillä ja Ketjukaverit  ketjukaverit

Uusi romaanisarja seuraa kahden tytön, Hillan ja Nooran, matkaa kohti huippu-urheilua. Hilla pelaa jääkiekkoa ja Noora pöytätennistä - Noora vammaisurheilijana, sillä hänen toinen jalkansa on taaperosta asti ollut proteesi. Pehkonen vie lukijansa kiekkokaukaloon Aloituskiekko-nuortenkirjassa, jonka päähenkilö on 13-vuotias Hilla. Hillan paras kaveri on Noora, jonka kanssa hän on vahva kolmen tytön pissisryhmän kikattelua ja supattelua vastaan. Yksin on vaikeampaa. Hilla pääsee Kiekkosusien D-sarjaan. Kevätkauden pelit sujuvat ja koko joukkue päättää mennä syksyllä urheiluluokalle. Miten käy Hillan, kun matkaa on 50 kilometriä? Noora pelaa pingistä ja hänkin innostuu urheiluluokasta. Jalkaproteesista huolimatta hän on mestaripelaaja. 

 

Muista myös nämä:

Cras Bengt-Åke: Lätkäjengi

Veirto Kalle: Tannermäki

Nenonen Jorma: Sakke

MacGregor Roy: Kiekkokiitäjät

 

 

Fantasia/Jännitys/Kauhu

Lähteenmäki Laura: North EndNorthEnd

Niskaan putoava taivas aloittaa uuden kirjasarjan nimeltä North End. Kirjasarjassa kerrotaan tulevaisuuden Suomesta, jossa Muutoksen seurauksena talvet ovat kylmiä, kesät kuumia ja raaka-aineet alkavat olla harvassa. Ensimmäisessä kirjassa seurataan teini-ikäisen tytön Teklan vaikeaa sopeutumisesta hänen uuteen asuinpaikkaansa pohjoisessa, kolmensadan kilometrin päässä hänen entisestä kodistaan. Vanhempien ero, vaitonaiset ystävät ja vastentahtoinen pikkuveli aiheuttavat nuorelle naiselle kovasti päänvaivaa. Sarjan toisessa osassa Kaiken peittävä tulva kertojan rooliin hyppää nuori Luna, joka yrittää uskoa unelmiinsa arjen haasteiden keskellä. Haasteita kun North Endissä riittää. Jos talvi ei tapa, sen saattaa tehdä kevät, joka saa pohjoisen provinssin lumimassat liikkeelle synnyttäen vaarallisia tulvia. Ajoittain valtavilta vaikuttavia selviytymisen haasteita kuvataan Lunan henkilöhahmon kautta. Lunan sisäisen maailman kuvaus yhdistyy luontevalla tavalla North Endin yhteisön elämän kuvaukseen.

 

Riordan Rick: Percy JacksonJackson

Rick Riordan on kirjoittanut huippusuositut sarjat Percy Jackson, Kanen aikakirjat ja Olympoksen sankarit. Hänen kreikkalaista mytologiaa ja nykyamerikkalaisten varhaisnuorten elämää taitavasti yhteen punova, megaluokan ilmiöksi noussut sarjansa Percy Jacksonista on voittanut lukuisia palkintoja.  Percy Jacksonin elämästä on leikki kaukana, kun antiikin jumalat, sankarit ja hirviöt muuttuvat todeksi…  Se mitä newyorkilaiselle Percy Jacksonille tapahtuu kesken luokkaretken, on jotain ihan pimeää. Hän saa kannoilleen Kreikan mytologian pelottavimman hirviön ja päätyy Puoliveristen leirille, jossa häntä odottaa suuri tehtävä. Huippuvauhdikkaan viisiosaisen sarjan aloittaa Salamavaras.

 

Rouhiainen Elina: SusirajaSusiraja

Unohtumaton lukuelämys Kesytön on täysiverinen paranormaali romanssi ja koukuttavan Susiraja-sarjan ensimmäinen osa. Raisa Oja on 17-vuotias Kallion kasvatti ja kunnianhimoinen taiteilijanalku, jonka elämä sortuu kun hänen äitinsä kuolee yllättäen. Rakas Helsinki jää taakse, kun Raisa lähetetään asumaan keskelle Kainuun korpea. Hukkavaaran erikoisessa kylässä hänen ainoana toiveenaan on selvittää miksi hänen äitinsä on pitänyt menneisyytensä salassa. Kaiken hämmennyksen keskellä Raisan elämään astuu Mikael Sarri. Mikael on koulun vaikutusvaltaisin poika, jonka merkilliset silmät tuntuvat hakeutuvan yhä useammin Raisan suuntaan. Mutta uskaltaako Raisa edes unelmoida Mikaelista, jota muut kunnioittavat ja pelkäävät ja jonka tyttöystävä on jäätävän kaunis? Kun uskomaton totuus Hukkavaarasta alkaa vähitellen selvitä Raisalle, ei paluuta entiseen enää ole. Ja salaisuudet ovat vasta alkaneet paljastua.

 

Cast P.C.: Yön taloyöntalo

Kirjasarja sijoittuu Tulsaan Oklahomaan. Sarjan päähenkilö on 16-vuotias Zoey Redbird. Aivan sarjan ensimmäisen kirjan alussa, Merkityssä, hänet merkitään ja hän joutuu muuttaman Yön taloon. Zoey ei kuitenkaan ole täysin normaali vampyyritulokas: hänen otsassa oleva kuunsirppi on kokonaan täyttynyt, mutta muilla tulokkailla on vain sen rajat. Merkkinsä vuoksi Zoey saa paljon huomiota, mistä hän ei pidä lainkaan, sillä suuri elämän muutos ja kaikki muukin hämmentävät jo valmiiksi. Uuteen elämään sopeutuminen ei ole hänelle täysin helppoa. Yön talossa Zoey saa hyviä ystäviä, niin kuin ikävä kyllä vihamiehiäkin. Hänen uusia ystäviään ovat Stevie Rae (hänen huonetoverinsa), Damien sekä "kaksoset" Shaunee ja Erin. Sarjassa on ilmestynyt yhdeksän osaa, viimeisin juuri ilmestynyt, on nimeltään Määrätty.

 

Muista myös nämä:

Applegate Katherine: Animorphs sekä Everworld -sarjat

Clare Cassandra : Varjojen kaupungit

Collins Suzanne: Nälkäpeli sekä Alismaan tarinat -sarjat

DiTerlizzi Tony: Spiderwickin kronikat

Fitzpatrick Becca: Langennut enkeli

Hoffman Mary: Stravaganza

Kaye Marilyn: Replica

Landy Derek: Keplo Leutokalma

Auer Ilkka: Lumen ja jään maa sekä Nicholas North –sarjat

Carranza Maite: Noitien taistelu

Colfer Eoin: Artemis Fowl

Dunmore Helen: Ingo

Holopainen Anu: Syysmaa

Hunter Erin: Soturikissat sekä Etsijät –sarjat

Kanto Anneli: Kuparisaari

Paolini Christopher: Perillinen

Parvela Timo: Sammon vartijat

Lorey Dean: Painajaisakatemia

Martin Paul: Kauhukartano

Meyer Stephenie: Twilight

Smith L.J.: Vampyyripäiväkirjat

Stine R. L.: Goosebumps- ja The nightmare room –sarjat

 

 

Ihmissuhteita – huumorilla ja vähän vakavemminkin…

Lehtinen Tuija: Laura- ja Rebekka –sarjat

Kinney Jeff: Neropatin päiväkirjaNeropatti

Carter Alex: Mysteeritytöt

Hopkins Cathy: Frendejä & kundeja

Mattinen Tittamari: Viivi Pusu

Nadin Joanna: Rachel Riley

Gahrton Måns: Eva ja Adam

Jacobsson Anders: Bert

Russell Rachel Renée: Nolo elämäni

Snicket Lemony: Surkeiden sattumusten sarja

Tiainen Marja-Leena: Alex

Veirto Kalle: Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka

 

Unohtamatta vanhoja hyviä sarjoja:

Polva Anni: Tiina

Blyton Enid: Viisikko

Keene Carolyn: Neiti Etsivä

Burroughs Edgar Rice: Tarzan

Hitchcock, Alfred: 3 etsivää

 

 

 

 

 

Uusi vinkkilista
Kirjavinkkejä lapsille

  Kaiken maailman eläinsadut
 Tämän värikkään satukirjan sivuilla seikkailevat mm. hullu          riikinkukko,  puhelias kilpikonna ja kaikkien tuntema ruma  ankanpoikanen. Kirja sisältää kansansatuja, rakastettuja klassikoita ja myös nykypäivän satuja, kaikki eläinmaailmasta. Mukana on paljon iltasaduiksi sopivan mittaisia tarinoita eri puolelta maailmaa. Toimittanut Katriina Kauppila ja kuvittanut Matti Pikkujämsä.

Anholt, Catherine: Ystävät ympäri maailman
Kuvakirja, jonka tarinassa kierretään maailmaa ja etsitään ystävää. Samalla päästään näkemään monissa eri maissa asuvia lapsia, ja tutustutaan heidän elämäänsä. Me ihmiset elämme erilaisissa ympäristöissä. Miten Brasiliassa asutaan ja mitä he harrastavat? Minkälaisia eläimiä Keniassa on? Tämä selviää matkan aikana, ja myös se löytyykö matkalta ystävää.

Chapman, Jane: Tämä hunaja on minun!
Miten käykään kun metsän hirmuisimmalla karhulla on purkillinen hunajaa, ja sen aikomus on syödä kaikki itse? Myyrä, hiiri ja pupuveljekset haluaisivat myös maistaa tuota makeaa herkkua. Onnistuvatko he toteuttamaan suunnitelmansa ja mihin seikkailuihin he joutuvatkaan? Hellyttävä kuvitus tempaa pienet lukijat mukaansa tarinaan ja sen yllättävään loppuun.

 Fuge, Charles: Nyt lasketaan!
Tämän kuvakirjan avulla laskemaan opettelu sujuu mukavasti , yhdestä kahteenkymmeneen saakka. Laskemaan opettelussa pientä lukijaa auttavat hauskat eläinhahmot. Yksi mäyrä, kaksi valasta, ja siitä laskeminen jatkuu uusien eläinten parissa. Numero kymmenen kohdalla räpistelee kovin erikoinen otus. Mikä eläin onkaan numero 20? Tämä kirja on mukava aloittaa alusta uudestaan!


Disney: Täyttä taikaa

Tarinakokoelma sisältää kolme eri tarinaa: Velhon oppipoika ,Helinän oma seikkailu sekä Pete ja lohikäärme. Velhon apulaisena touhailee Mikki Hiiri, joka taikoo luudat tekemään töitä. Helinä-keijun mukana saadaan nähdä, kuinka hän opettaa merirosvoa lentämään. Kapteeni Koukkukin tarinassa nähdään. Kolmas tarina kertoo Petestä, joka toivoo itselleen ystävää. Hän saa ystäväkseen Elliot- lohikäärmeen, joka aiheuttaa välillä jo ikävyyksiäkin. Peten seikkailussa Elliot-lohikäärmeen kanssa on jännittäviä käänteitä loppuun saakka. Kirja on kokonaisuudessaan nimensä veroinen: täyttä taikaa joka tarinassa. Ikäsuositus 3+.

Peyo: Smurffien pikkuväkeä: kaksi smurffitarinaa
Smurffit ovat pieniä sinisiä otuksia. Ne asuvat Smurffikylässä ja puhuvat smurffia! Värikkäät sarjakuvaklassikot ilahduttavat niin pienempiä kuin isompiakin lukijoita .Ensimmäisessä tarinassa seikkailevat Pikkusmurffit. Tarinasta selviää miten he yllättäen ja oudosti siihen ilmaantuvat. Myös Velho vilahtaa sarjakuvan sivuilla. Toinen tarina alkaa siitä, kun Käteväsmurffi eräänä yönä rakentaa Robottismurffin. Kuinkahan siitä selvitään? Nämä tarinat luettuasi sinäkin saatat osata smurffata!

Irwin, Kate: Anssin pakoretki
Kirja kertoo Anssi- paviaanista, joka on kyllästynyt olemaan paviaani! Se toivoisi voivansa asua ihmisten kanssa. Anssi alkaa suunnittella pakoretkeä ihmisten luo. Miten retkellä käy ja mitä Anssi oivaltaa? Kirja kertoo ystävyydestä ja sen tärkeydestä. Anssin pakoretki kuuluu Sininen banaani-kirjasarjaan, joka on tarkoitettu juuri lukemaan oppineille. Kirjasarja on helppolukuinen.

Kanto Anneli: Älytön äyriäinen ja muita eläinriimejä
Tämän runokirjan mukana pääset tutustumaan limerikkeihin. Limerikki on viisisäkeinen riimiruno. Runoissa seikkailevat mm.Coloradon kuoriainen ja kaksi oravaa Oravaisissa. Kirjasta löytyy ohje, miten voit itsekin innostuttuasi sommitella limerikkejä. Tutustumisen arvoisen kirjan on kuvittanut Kaisa Rekinen.

Easton, Tom: Pyöräpeli
Masa Mustekala löytää jotain ihmeellistä. Sehän on polkupyörä! Neuvokas Nelikko eli Masa ystävineen päättää kokeilla ajaa sillä. Se onkin vaarallista touhua. Olisi syytä keksiä, miten sitä voisi käyttää turvallisemmin. Pyöräpeli on tavutettu  kirja, joka kuuluu Kirja käteen- kirjasarjaan. Se on tarkoitettu aloitteleville lukijoille.

Tieto- ja harrastekirjoja nuorimmille

Jones, Rob Lloyd: Kurkista avaruuteen
Luukkukirjan muodossa oleva tietopaketti avaruudesta on mukaansatempaavaa luettavaa ja tutustumisen arvoinen. Kuinka suuri kuu on?
Miten tähdet syntyvät? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löytyy selkeät vastaukset tästä yli 70 avattavaa luukkua sisältävästä kirjasta. Monimutkaisetkin avaruuteen liittyvät asiat on kerrottu hyvin selkeällä tavalla. Matka tähtiin voi alkaa!

Titta Kuisma – Laila Nevakivi: Lapsen oma luontoretki: Seikkailuja mökkimaisemissa
Asta-tyttö ja Joonas-serkku seikkailevat kesäisissä maisemissa tämän kirjan luontoaihei-sissa tarinoissa. Tarinoiden lomassa on tieto-osioita, jotka hyvän kuvituksen kanssa tekevät kirjasta monipuolisen. Voit tutustua laululintuihin, pulleisiin sammakoihin ja vikkeliin kaloihin. Kiinnostavia ovat myös kasvimaan herkut, makoisat luonnon marjat ja herkulliset sienet. Tarinoiden myötä tutustut Tonttu- Hermanniin ja Peke- pässiin, sekä muihin jännittäviltä tuntuviin asioihin.

Kallioniemi, Tuula: Eka englanti
Reuhurinteen Pikkiksen ja Tötterön seurassa englannin kielen oppiminen on helppoa ja hauskaa. Voit opetella numeroita, eläimiä tai vaikkapa sitä, kuinka ostetaan jäätelöä. Miten sanotaan kilpikonna englanniksi? Millainen olet, jos äiti sanoo sinulle: ”You are brave.” Nämä ja paljon muita perusasioita oppimalla olet jo melkoinen taituri. Kirja sopii yli 7 vuotiaille.

Lahtinen, Mysi: Hei me kokataan!
Kunnon kotiruokaa on mukava syödä ja vielä paremmalta se maistuu, kun itse pääsee
kokkaamaan. Tämän kirjan ohjeilla aloittelijakin onnistuu. Löydät reseptejä moneen makuun, jauhelihakastikkeesta lohiperhosiin ja juustosalaatista uuniomenoihin. Kirjassa neuvotaan myös raaka-aineiden käsittely, kypsentäminen ja tarjoilu. Näiden vinkkien avulla sinustakin taitaa tulla mestarikokki.

Espinassous, Louis: Rakennetaan maja!
Vain mielikuvitus on rajana, kun rakennetaan majaa. Rakennettaisiinko lähimetsikköön vai pihanurmikolle? Puu olisi tosi hieno paikka ikiomalle majalle. Mitä materiaaleja käytettäisiin ja mistä niitä etsittäisiin? Rakennetaan maja kirjassa esitellään 24 erilaista majamallia, joista voi valita mieleisensä. Vinkkien avulla osaat pystyttää muun muassa laavun, kupolimajan tai elävän majan, jonka seinät ja katto viheriöivät koko pitkän kesän. Työvälineet, materiaalit ja solmutekniikat löytyvät pienen rakentajan avuksi. Ja tietysti vanhemmat auttavat mielellään.

Hietamies, Leena: Maailman ympäri: Puuhaa ja askartelua
Tutustu eri maanosiin ja kulttuureihin tämän kirjan puuhien avulla, leikkien ja askarrellen. Kirja sisältää tietoa erilaisista maailman paikoista ja on tarkoitettu leikki-ikäisille ja pienille koululaisille. Tiedon lisäksi kirjasta löytyy aiheeseen liittyviä askarteluohjeita ja leikkivink-kejä. Käväise vaikkapa Australiassa ja kokeile kenguruhyppelyä. Tutustu kaukaiseen Kiinaan ja askartele upea lohikäärme.

Winters, Pierre: Minä päästä varpaisiin
”Tahtoo tietää” on tietokirjojen sarja yli 3-vuotiaille lapsille. Tässä kirjassa tutustutaan ihmi-sen kehoon ja sen eri osiin. Mihin tarvitaan nenää, suuta ja silmiä? Mitä niillä voi tehdä? Mitä mielenkiintoista piiloutuu kehon sisälle? Näitä asioita lapset mielellään haluavat tietää. Lukemisen jälkeen voi testata pienen tietovisan avulla mitä tänään tulikaan opittua.

 

Malila, Sami: Muumit merellä: Äyskärillinen veneilyn alkeita
Lähde muumien mukaan merelle, oppimaan vesillä tarvittavia tietoja ja taitoja. Muumit opastavat veneilyn aakkosia, veneiden tärkeitä varusteita, väylä- ja merimerkkejä. Entäs ilmansuunnat? Ne vasta tärkeitä onkin merellä tietää.

Hiiohoi, meritytöt ja meripojat.
Tämä kannattaa lukea ennen merille lähtöä.

Jansson, Hasse: Lähdetään kalaan!
Entisinä aikoina kalastus oli jokapäiväistä puuhaa. Kalastettiin, että saataisiin ruokaa pöytään. Nykypäivänä kalastetaan hauskuuden ja jännityksen vuoksi. Lähdetään kalaan on aloittelevalle kalastajalle soveltuva tietopaketti. Kirjasta löydät tietoa varusteiden valinnasta aina ruuaksi valmistamiseen asti. Onginta, uistinkalastus ja perhokalastus tulevat tutuiksi. Lisäksi esitellään selkein kuvin suomalaisia kalalajeja ja hieman oudompiakin lajeja. Maltti on valttia kalareissulla, ettei mene siimat sekaisin!

Jurvan kirjasto/Heli

By: merja+
Articles: Create article
Tenavien ja teinien linkkilista